Cantitate | Discount | Pret/buc. |
---|---|---|
10 buc | -3% | 68 Lei |
20 buc | -9% | 64 Lei |
40 buc | -21% | 55 Lei |
80 buc | -29% | 50 Lei |
Cumperi mai mult, cumperi mai ieftin!
0740 096 041
0740 096 041
comenzi@agricultura-ieftina.ro
Terracalco 95 este un amendament de sol (un ingrasamant) granulat, pe baza de calciu pur (> 97%), care se aplica cu masina de imprastiat ingrasaminte chimice pe miriste sau inainte de o lucrare de baza sau superficiala (disc, combinator, freza). Apoi se incorporeaza in sol, incepand direct sa actioneze.
Acesta nu contine CO2 (in comparatie cu orice tip de carbonat de calciu) astfel ca nu aducem CO2 suplimentar in sol din produs, solul trebuind sa capteze cat mai mult CO2 din atmosfera.
De asemenea, CO2 contribuie la acidificarea solului (pe care carbonatele de calciu o fac ulterior cedarii Calciului in sol, pe termen lung). Terracalco, prin propietatile sale, mareste, capacitatea de retentie a CO2 ului oricarui sol in care este aplicat prin imbunatatirea propietatilor fizice, chimice, biologice.
De altfel, prin modificarile fizice pe care le face Terracalco in sol, crescand porozitatea acestuia, circuitul apei si aerului sunt la nivel optim, astfel ca solul va inmagazina apa mult mai bine (in comparatie cu un sol cu structura compacta, in care apa se pierde imediat) iar plantele vor rezista mai bine la seceta.
Pe ce tipuri soluri se poate aplica Terracalco 95 si in ce doza?
Terracalco 95 se adreseaza atat solurilor acide, cat si celor neutre si alcaline, in doze diferite si in functie de scop. De ce?
Pentru solurile acide, Terracalco 95 este produsul ideal, cu cea mai mare putere de neutralizare, fiind unul dintre singurele produse capabile sa mareasca pH-ul intr-un timp foarte scurt. Doza de Terracalco este corelata cu pH-ul solului si aciditatea potentiala a acestuia (aciditatea hidrolitica). pH-ul solului trebuie adus si mentinut spre un nivel neutru, prin introducerea in tehnologie a Terracalco 95 in doze diferite, in functie de rezultatele analizelor de sol.
Pe solurile cu pH neutru, Terracalco 95 are rolul de a transforma structura solului din compacta in granulara, de tamponare a azotului si consumul specific al acestuia. Intr-un experiment desfasurat in anul 2020 la SCDA Turda, s-a pornit de la un pH aproape de neutru (6.74), iar o doza de 300 kg Terracalco 95 a adus un spor de productie de 1276 kg/ha fata de varianta martor in care s-a fertilizat cu nitrocalcar!
Pentru soluri cu pH alcalin (fie exces de Na+, fie exces de Mg2+). Pornind de la principiul antagonic Na-Ca, aplicam cu success Terracalco in cazul solurilor cu alcalinitate pe baza de Na+ (adica saraturile, popular). Aici doza se adapteaza in functie de continutul de Na+ din sol, iar principiul de functionare este simplu, pus pe seama schimbarii “locului†in micela coloidala: „Cationii slab adsorbiti, precum cei de Na+ pot concura cu o slaba eficienta pentru a ocupa locurile specifice, comparativ cu ionii de Ca2+â€. Astfel de soluri au de obicei o structura compacta, sunt grele. Doza Terracalco difera in functie de continutul de Na+ sau Mg2+ din sol (analize).
Care sunt beneficiile Terracalco 95?
Rezolva problemele fizice ale solului: principalul beneficiu din punct de vedere fizic, este transformarea structurii solului din compacta in granulara.
Prin prelucrarea excesiva a solului cu araturi adanci si treceri repetate cu utilaje grele, structura solului a virat spre o acumulare continua de argila, rezultand un sol greu, cu structura compacta, care nu permite circulatia aerului si a apei. Astfel, ne lovim de fenomene precum blatirea, formarea de cruste, etc. Totodata, aceste efecte se pot vedea si direct in buzunarul fermierului, prin afectarea productiilor, consumul ridicat de motorina, uzura accelerata a utilajelor.
Agriotes spp. (viermii sarma), o foarte cunoscuta problema cu care se confrunta fermierii, prefera solul greu, tasat. Tocmai din acest motiv, prin aplicarea Terracalco 95, solul devine usor, afanat si incidenta viermilor sarma va fi redusa.
De asemenea, noua Politica Agricola Comuna (PAC) va sprijini tranzitia catre o agricultura durabila, care presupune prelucrarea minima a solului. Nu putem vorbi de minimum tillage pe un sol argilos, greu. Pentru a putea adera la o astfel de agricultura bazata pe un sistem minim de lucrari ale solului, trebuie sa ii transformam structura, sa il facem usor, permeabil pentru apa si aer. Acest aspect se poate realiza prin aplicarea de Terracalco 95, cu rol multiplu: mentinerea structurii benefice, deblocare elemente nutritive, tamponare azot, consum specific/to de productie agricola, imbunatatirea faunei si vietii microbiene din sol.
Previne bolile produse de fungi. Un sol afanat datorita aplicarii de Terracalco 95, fara ochiuri de apa libere, unde sporii nu pot germina, ar reduce infectiile. Aplicarea unei doze adaptate de Terracalco 95 este catalogata ca fiind preventia ideala pentru astfel de infectii fungice.
Rezolva problemele ce tin de blocaje ale elementelor minerale in sol. Intr-un sol cu un pH de 5.2, de exemplu, aproximativ 34% din fosforul pe care il aplicam este disponibil acum, iar restul de 66% se blocheaza. Astfel, daca aplicam 100 kg DAP 18:46, practic avem aproximativ 15 kg fosfor disponibil / 100 kg de produs DAP 18:46, restul fiind blocat. Vestea buna e ca se deblocheaza utilizand Terracalco 95.
La azot insa, situatia se complica. Intr-un sol cu un pH de 5.2, aproximativ 43% din azot este disponibil. Asta inseamna ca daca aplicam 100 kg uree cu 46% azot, plantele folosesc mai putin de 20 kg de azot, restul pierzandu-se prin levigare si/sau volatilizare.
Amortizarea costurilor cu Terracalco 95 se face atat prin deblocarea rezervelor de elemente nutritive blocate in sol, cat si prin folosirea 100% a ingrasamintelor aplicate in anul in curs.
Rezolva problemele legate de tamponarea azotului. Pentru a tampona 100 kg uree sau 100 kg azotat de amoniu, folosim 100 kg Terracalco 95. De asemenea, si nitrocalcarul trebuie tamponat. Pentru fiecare 100 kg nitrocalcar, luam in considerare aplicarea a 50 kg de Terracalco.
Impiedica absorbtia de catre plante a metalelor grele (Cd, Pb etc.). In unele tari din vestul Europei (de exemplu Belgia) nu poti cultiva legume cu frunze verzi (spanac, salata) daca ai un pH al solului < 6, pentru ca la astfel de pH-uri plantele absorb pe langa aluminiu, si cadmiul. La un pH de 5.2, avem cu 1000% mai mult cadmiu in frunza de rapita decat la un pH neutru (care, sub o forma sau alta, ajunge la noi in farfurie).
Imbunatateste continutul de materie organica din sol. Scaderea continutului de humus din sol este o problema la nivel global. Dupa cum se stie, la un pH neutru mineralizarea humusului este maxima (cu 300% mai mare decat la un pH de 5.2). De asemenea, numarul bacteriilor nitrificatoare (care pun la dispozitie azotul plantelor si fara de care amoniacul ar distruge solul si pierderile de azot ar fi uriase) este cu aproximativ 400% mai mare la un pH acid fata de un pH neutru.
Consumul specific al plantelor de cultura. Pentru a obtine o productie de 1 tona de porumb boabe, am nevoie de aproximativ 27 kg N, 11 kg P2O5 si 26 kg K2O. Ce nu se stie este ca pentru aceasta tona de porumb avem nevoie si de 11 kg de calciu pur (Terracalco 95). Atat consuma plantele. Cu alte cuvinte, o tona de porumb boabe consuma la fel de mult calciu cat fosfor. La floarea soarelui, pentru 1 tona de seminte am nevoie de 28-30 kg calciu pur (Terracalco), fata de doar 21-23 kg de fosfor. La soia, avem nevoie de 35 kg de calciu pur (Terracalco), fata de doar 24 kg de fosfor. Astfel, cand ne facem tehnologia de fertilizare, sa tinem cont de aceste aspecte.
Pozele sunt cu caracter informativ. Ambalajul poate diferi in functie de producator.
CARACTERISTICI GENERALE
Tip produs | Amendament sol |
Ambalaj | 25kg |